Jean Guillou in Nederland 1978 - 1982 met definitieve correcties.pdf

Bovenstaande link het artikel ook gepubliceerd in het dossiier op www.hermanvanvliet.com

Jean Guillou (1930-2019) mag wel als één van de markantste figuren van de orgelwereld genoemd worden. Zijn controversiële interpretaties en uiterst virtuoze improvisaties en composities zijn een bron van inspiratie, discussie en studie.

Van 1999-2016 heb ik bij veel concerten van Jean Guillou die hij in Nederland gaf geassisteerd als registrant. Bij zijn overlijden in 2019 schreef ik twee artikelen, één voor De Orgelvriend (met persoonlijke herinneringen) en één voor Het Orgel (een overzicht van zijn leven en werk).

Vijf jaar na zijn overlijden eert het label Festivo hem door het uitbrengen van de live- en andere LPopnames die het maakte van het spel van Guillou in de jaren 1977-1983. Daarvoor schreef ik een beschouwing over die tijd, waarin Jean Guillou voor het eerst in indrukwekkende tournée's op de grote orgels in Nederland was te horen. Samen met alle concertprogramma's, recensies en vele andere documenten uit die tijd zullen vanaf vrijdag 26 januari 2024 (precies 5 jaar na het overlijden van Jean Guillou) al deze artikelen van mijn hand op www.hermanvanvliet.com te lezen zijn. 

Het artikel in Het Orgel, 2019

HO-2019-03-blz-18-23.pdf

Het artikel in de Orgelvriend:

knop9-2019.pdf

 

In 2014 speelde Jean Guillou een formidabel concert in de Elandstraatkerk. Daarvan is een goede audio- en videoopname gemaakt door Marcel van den Tol, Anton Doornhein, Herman van Mechelen en Vincent Hildebrandt. Alle werken die Guillou speelde, inclusief de improvisatie zijn te zien en te horen op de YouTubeplaylist Hommage à Jean Guillou op mijn YouTube kanaal, aangevuld met opnamen van werken van Guillou die ik zelf heb gespeeld op verschillende locaties in Nederland en Duitsland: https://www.youtube.com/playlist?list=PLXqqI-MVUoCQ6e6uhOePR5jtuGoAVNwUM

Met name Jean Guillou als componist is het waard breder ontdekt te worden!